Ricciarelli

Ricciarellicloseup

This post is simple. It’s almost Christmas, so you need cookies.  I made some cookies.

Gluten free Ricciarelli

These cookies are italian in origin and come from the region of Tuscany.  They’re naturally gluten free and the bonus is, you have all the ingredients you need in your kitchen already! These have a lovely crackly snow like Christmas feel to them and are sweet and chewy with a nice subtle hint of orange flavour. They’re easy to make and perfect for the Christmas hols.  What are you waiting for? Get to baking!

Ricciarelli

(These cookies can also be made without rice paper, just place the 1cm balls on baking paper and the job is done!)

  • 100g icing sugar
  • 100g ground almonds
  • 1/4 tsp orange oil/extract or almond extract (optional)
  • 30g egg whites
  • 1/2 tsp of baking powder
  • rice paper
  • icing sugar for dusting

Mix the ground almonds, baking powder and icing sugar in a large bowl.  Add the orange extract/oil if using and mix well.  In another bowl or with a stand mixer, whip the egg whites into stiff peaks.  Add the egg whites to the ground almond mixture, cover with cling film and leave to rest in the fridge for 24 hours or for at least 4 hours.

The next day, cut the rice paper into about 20 oval shapes of 7cm by 4 cm.  Dust your work surface with icing sugar.  Place the almond mixture on the dusted work surface and  then roll it into a log or sausage shape.  Slice the sausage into 1 cm balls, then place them on top of the rice paper ovals to act as the base for the biscuits.  Liberally dust the tops of the biscuits with icing sugar then arrange the biscuits on a baking tray lined with baking paper or silpat mat.

Bake in a pre-heated oven at 160°C for about 15 to 18 minutes.  Once you take the biscuits out of the oven they’ll be soft but will harden up once cooled down.  These biscuits keep well when stored in an airtight container.

Adapted from http://www.altergusto.fr/2011/03/11/ricciarelli-biscuits-aux-amandes/  via http://it.julskitchen.com/dolci/ricciarelli-siena
 
 
Ricciarelli open 

Ricciarelli

(ces biscuits peuvent se faire sans des feuilles de papier, en déposant les losanges directement sur le papier sulfurisé)

  • 100g de sucre glace
  • 100g d’amandes en poudre
  • 1/4 c a c d’extrait d’orange/huile d’orange (facultatif)
  • 30g blancs d’oeuf
  • 1/2 c à c de poudre à lever
  • sucre glace pour l’enrobage
  • des feuilles de riz

Dans un recipient, mélangez, les amandes en poudre, le poudre à lever et le sucre glace. Ajoutez l’extrait d’orange ou l’huile d’orange et mélangez bien. Dans un autre recipient battez les blancs d’oeuf en neige. Incorporez les blancs d’oeufs au mélange amandes.  Laissez reposez 24 heures au frais ou pendant 4 heures au moins.

Le lendemain, coupez les feuilles de riz en forme ovale de 7cm X 4cm de longueur. Saupoudrez le plan de travail de sucre glace, formez un boudin de pâte sur le plan de travail puis decoupez le boudin et le modelez en formes de petits losanges de 1 cm. Déposez les losanges sur les feuilles de riz coupes en ovales pour faire la base du biscuit.  Saupoudrez les biscuits généreusement de sucre glace et déposez-les sur une plaque à four, recouverte de papier sulfurisé. Préchauffez le four à 160°C et enfournez pour 15 à 18 minutes.  Laissez refroidir avant de manger car ces biscuits sont assez fragiles tant qu’ils sont chauds. Les biscuits se conservent bien dans une boite bien fermée

Adaptée de http://www.altergusto.fr/2011/03/11/ricciarelli-biscuits-aux-amandes/ via http://it.julskitchen.com/dolci/ricciarelli-siena
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